Het geheim van Ipswich

Hoe Arnold Mühren en Frans Thijssen het Engelse voetbal veranderden

  • Auteur: Tom van Hulsen
  • SKU: 9789082496000
  • Verschenen: 15-05-2016
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Op werkdagen voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 2e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Portman Road Producties
  • Aantal pagina's: 296
€ 12,50

Omschrijving

'Ik heb een foutje gemaakt door hier te tekenen', dacht Arnold Mühren, nadat hij in 1978 zijn debuut had gemaakt voor Ipswich Town. De thuiswedstrijd tegen Liverpool was kansloos met 0-3 verloren en de middenvelder had de bal voornamelijk hoog over zich heen zien vliegen. Nog geen drie jaar later won hij met Ipswich Town ten koste van AZ '67 de UEFA Cup, met Frans Thijssen aan zijn zijde, en werd de ploeg in een verkiezing uitgeroepen tot beste van Europa.
Arnold Mühren en Frans Thijssen waren de eerste Nederlandse voetballers die als fullprof een contract tekenden in Engeland. Ze groeiden er uit tot levende legendes, veranderden het voetbal en plaveiden de weg voor vele landgenoten. Zowel Mühren als Thijssen won bij Ipswich Town de prijs voor Speler van het Jaar.

In 1981 kozen de Britse journalisten Frans Thijssen zelfs tot Voetballer van het Jaar in Engeland, waarmee hij zich schaarde in een rijtje met Stanley Matthews, George Best, Bobby Charlton en Kenny Dalglish.

Het geheim van Ipswich is het verhaal van twee Nederlandse pioniers, die in Engeland nog steeds op een voetstuk staan. Maar ook het verhaal van een van de meest bijzondere voetbalclubs van Engeland. De club van Alf Ramsey, die in 1966 met Engeland wereldkampioen werd. De club van Bobby Robson, de aimabele manager die Ipswich Town internationaal op de kaart zette en de club van John Cobbold, de meest eigenaardige voorzitter ooit.

Een reis terug in de tijd. Met impact op het heden.

NBD Biblion
Recensie door L.van der Hulst

De auteur schrijft met vlotte pen over het Ipswich Town van 1978-1983. 
De komst van de Nederlanders transformeerde het spel van Ipswich van het klassieke Engelse kick-and-rush naar combinatievoetbal. Het bracht de kleine club de grootste successen uit de geschiedenis. De club eindigde in de competitie in de top en won in in 1981 de UEFA Cup. 

Het boek geeft een mooi beeld van een tijd waarin Engeland een ver en exotisch land was en Engelse clubs nog geen multinationals waren. Met statistieken over Mühren en Thijsen, veel fotomateriaal in zwart-wit en bronvermelding.
Game Changers
Game Changers

'I actually think I've made a mistake,' Arnold Mühren said in 1978 after his Ipswich Town debut in a 3-0 home... € 19,99