Rouwverwerking en rouwbegeleiding

Sterven - rouwen - troosten

  • Auteur: Renée Zeylmans
  • SKU: 9789491748653
  • Verschenen: 20-09-2017
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Op werkdagen voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 3e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Cichorei
  • Aantal pagina's: 306
€ 25,50

Omschrijving

Rouw is een levensthema dat ons allen raakt, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Rouwen om het verlies van een dierbaar persoon is een immens proces, dat meer is dan alleen verdriet. Het is een totale desintegratie. De zwaarte van dit proces wordt vaak onderschat, waardoor de rouwende naast het grote verdriet door een diep dal van eenzaamheid moet gaan.
Rouw vraagt om troost. Troosten vraagt om metgezellen, om vrienden die met jou in je dal durven te zitten en je er niet uit willen trekken met nietszeggende woorden als: 'laat het verleden toch rusten', 'het leven gaat verder'.

Renée Zeylmans is psycho-sociaal therapeute met als specialisatie rouw- en stervensbegeleiding. Vanuit haar jarenlange praktijk, maar ook vanuit haar persoonlijke ervaring met rouw, brengt zij het rouwproces onder woorden. Veel cliënten en cursisten hebben daartoe hun kostbare en intieme ervaringen ter beschikking gesteld.
Een groot scala aan onderwerpen komt aan bod, die alle te maken hebben met rouwverwerking en het begeleiden van rouwenden.
Het boek is opgebouwd uit drie delen.
Het eerste deel gaat met name in op de vraag welke aspecten en gevoelens bij rouw horen.
In het tweede deel wordt aan de hand van ervaringen van betrokkenen duidelijk hoe anders iedere rouwsituatie is.
In het derde deel ten slotte komt de verbondenheid die we hebben met de gestorvene ter sprake, hoe deze verbondenheid inwerkt op ons dagelijks leven, ons tot steun kan zijn en ons leven kan verrijken.

'Rouwen is vooral een intiem proces, zoals iedereen zal kunnen bevestigen die uit ervaring spreekt. Die intimiteit is door het hele boek heen tastbaar gebleven. Renée Zeylmans kijkt, luistert, geeft advies en blijft dichtbij. Zij doet daarmee iets voor, wat ons in de regel heel moeilijk afgaat, namelijk troosten.' (Jonas)

'Een bijzonder en wijs boek, waar elk mens iets
aan kan hebben, niet alleen rouwenden.' (Motief)
Kan eenzaamheid zinvol zijn?
Kan eenzaamheid zinvol zijn?

Wat heeft mij bewogen om over eenzaamheid te schrijven?
Je kunt niet over iets spreken of schrijven als je het... € 15,00

Kan lijden zinvol zijn?
Kan lijden zinvol zijn?

Woorden vinden om over leed en verdriet te schrijven, en om vervolgens warmte en liefde toe te voegen aan die... € 15,00

Ouder worden
Ouder worden

De enige zekerheid in het leven is dat we ieder jaar ouder worden. Daar feliciteren we elkaar mee op onze... € 17,00

Liefde
Liefde

Liefde is gekend worden in je diepste kern. De weg van de liefde bewandelen is een inwijdingsweg, in deze en... € 15,00

Nabij zijn
Nabij zijn

Rond ons vijftigste beleven we vaak een omslagmoment in het leven. Moet ik ander werk gaan doen? Hoe gaan we voor... € 20,50

Verbinding met de gestorvenen
Verbinding met de gestorvenen

In deze tijd hebben wij de opgave een brug te bouwen naar het geestelijke rijk waar de gestorvenen leven. Die hemel... € 18,00

Na de dood
Na de dood

Er zijn levensbeschouwingen en culturen die leren dat het bestaan niet ophoudt na de dood. In onze westerse cultuur... € 18,00